Dan slovensko-nemškega gospodarstva 2019

Umetna inteligenca – navdih za digitalno prihodnost

10. april 2019, IEDC Poslovna šola Bled

Dan slovensko-nemškega gospodarstva je največji gospodarski dogodek Slovensko-nemške gospodarske zbornice, katerega namen je krepitev slovensko-nemških gospodarskih odnosov in odličnega sodelovanja na tem področju. Že tradicionalni dogodek bo letos potekal pod naslovom Industrija 4.0: umetna inteligenca, ki je tesno povezana z nemško in slovensko industrijo.  

Osrednji gospodarski dogodek leta, ki ga organiziramo v sodelovanju z Laboratorijem za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan, bo gostil ugledne govornike iz Nemčije in managerje vodilnih slovenskih ter nemških podjetij. Skupaj bomo osvetlili naslednje izzive in perspektive:

 • - vpliv umetne inteligence na poslovne procese in produktivnost v podjetjih;
 • - umetna inteligenca in podjetja v Sloveniji;
 • - raziskave, razvoj in dobre prakse na področju umetne inteligence v Nemčiji.

PROGRAM

 

08:30–09:00 Pozdravni nagovori

 • Gertrud Rantzen, Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice

 • Prof. dr. Danica Purg, Predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled

 • Nj. Eksc. Klaus Riedel, Veleposlanik Zvezne republike Nemčije 

 • Marjan Šarec, Predsednik Vlade Republike Slovenije

09:00–10:00 Uvodno predavanje: Digitalna akademija - digitalna transformacija od znotraj navzven

Dr. Dietmar C. Schlößer, Vodja digitalizacije in inovacij, TÜV Nord Group, Nemčija

10:00–10:45 Predavanje: Kako analitika podatkov in umetna inteligenca ustvarjata napredek v industriji – primeri dobrih praks

Gerhard Engelbrecht, Strokovnjak za inteligentne informacijske in komunikacijske tehnologije, Siemens, Avstrija

10:45–11:30 Vodeni pogovori in diskusije

 •      1. Umetna inteligenca, izziv za HR?

 • Moderator: Ksenija Štrekelj, Direktorica Iskanja in selekcije, Adecco Slovenija in regija Adriatic

 •      2. Strategija digitalizacije

 • Moderator: Rok Koren, Odgovoren digitalizacijo in skrbnik ključnih kupcev, Siemens

 •      3. Umetna inteligenca v proizvodnih procesih

 • Moderator: Uroš Valant, Višji projektni vodja, CREA pro d.o.o.

 •      4. Svetla prihodnost mladih z umetno inteligenco

 • Moderatorja: Aldo Ino Ilešič, Ustanovitelj in izvršni direktor Doxakey; Kristijan Pevec, Vodja razvoja, Doxakey

 •      5. Umetna inteligenca in varnost podatkov

 • Moderator: Dr. Blaž Fortuna, Laboratorij za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan in direktor Qlector 

11:30–12:00  Zdravi odmor z Borbona cateringom, "Razvajajte svoje b(o)rbončice!"     

12:00–12:30 Predavanje: Kaj manjka Umetni Inteligenci (AI), da bo postala inteligentna? Prikaz pristopov, ki bodo definirali AI v prihodnosti

Marko Grobelnik, Raziskovalec v laboratorju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, Izvršni direktor Quintelligence in glasnik digitalnih tehnologij RS

12:30–13:00 Predavanje: Umetna inteligenca v sistemih strojnega vida za uporabo v industriji

Dr. Jure Skvarč, Izvršni direktor PC Vision in Kolektor Orodjarna d.o.o.

13:00–14:00 Okrogla miza: Umetna inteligenca, posameznik - podjetje - družba

Moderacija: prof. dr. Dunia Mladenić, Vodja laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan

Gostje:

 • Medeja Lončar, Izvršna direktorica, Siemens Slovenija in Hrvaška

 • Tilen Božič, Državni sekretar, Ministrstvo za delo, dužino, socialne zadeve in enake možnosti RS 

 • Miro Smrekar, Direktor, Adecco Slovenija in regija Adriatic

 • Marko Grobelnik, Raziskovalec v laboratorju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, Izvršni direktor Quintelligence in glasnik digitalnih tehnologij RS

14:00–15:30 Kosilo z Borbona cateringom, "Razvajajte svoje b(o)rbončice!"   

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. 

GOVORNIKI

Dr. Dietmar Schlößer

Dietmar Schlößer je od junija 2018 odgovoren za novo ustanovljeno Centralno enoto za digitalizacijo in inovacije v koncernu TÜV NORD GROUP. Na tem položaju še naprej spodbuja digitalno preobrazbo in inovacijski proces koncerna.

Preden se je pridružil skupini TÜV NORD, je bil Dietmar Schlößer direktor informatike (CIO) pri podjetju CompuGroup Medical v Koblenzu. Pred tem je bil osem let kot CIO med drugim odgovoren za implementacijo svetovne IT strategije v revizijski družbi Deloitte.

Med letoma 2003 in 2008 je bil pri podjetju Hewlett-Packard kot IT-menedžer zadolžen za upravljanje dostave strankam (Account Delivery Management) za velika podjetja v Nemčiji, Avstriji in Skandinaviji. Do leta 2003 je bil odgovoren za delovanje evropskih strank in logističnih sistemov v podjetju Procter & Gamble.

Dietmar Schlößer je študiral fiziko v Amsterdamu in Bonnu ter doktoriral na raziskovalnem centru Forschungszentrum Jülich. Zelo je navdušen, da bo lahko v svoji novi vlogi gonilne sile inovacij v digitalno dobo z dobrim ravnotežjem med tehnološko možnim in gospodarsko smiselnim pospremil TÜV NORD GROUP.

Marko Grobelnik

Marko Grobelnik je raziskovalec v laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, izvršni direktor Quintelligence in od leta 2016 glasnik digitalnih tehnologij RS. Od leta 1985 se ukvarja z različnimi vidiki umetne inteligence, njegova strokovna področja so strojno učenje, podatkovno / besedilno / spletno rudarstvo, analiza omrežij, semantične tehnologije in vizualizacija podatkov. Marko deluje kot raziskovalec v laboratoriju AI na Institutu Jožef Stefan in je direktor podjetja Quintelligence.com.

Marko sodeluje z večjimi evropskimi akademskimi institucijami in industrijami, kot so Bloomberg, British Telecom, Evropska komisija, Microsoft Research, New York Times. Marko je tudi soavtor več knjig, soustanovitelj start-up podjetij, kot raziskovalec je sodeloval v več kot 40 raziskovalnih projektih, ki jih financira EU na različnih področjih umetne inteligence.

Prof. dr. Dunia Mladenić

Prof. dr. Dunia Mladenić je Vodja laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, hkrati pa sodeluje pri številnih raziskovalnih projektih, ki se nanašajo na področja kot so: strojno učenje, podatkovno in besedilno rudarstvo, masovni podatki, analitične in semantične tehnologije, ter njihova uporaba za reševanje problemov v realnem svetu.

Dunia je profesorica na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana in na Univerzi na Primorskem. Kot gostujoča raziskovalka, je v letih 1996-1997 in 2000-2001, delovala v sodelovanju s Tomom Mitchellom na Univerzi Carnegie Mellon v ZDA. V letih 2010-2014 je Dunia delovala kot predsednica Slovenskega društva za umetno inteligenco (SLAIS). Dunia je članica svetovalnega odbora ACM Slovenija, predstavnica Slovenije pri iniciativi “EC Enwise Strokovna skupina STRATA ETAN”, za spodbujanje žensk znanstvenic iz držav srednje in vzhodne Evrope ter baltskih držav za doseganje enakosti spolov v znanosti v širši Evropi.

Dr. Jure Skvarč

Dr. Jure Skvarč se profesionalno ukvarja s strojnim vidom. Zadnjih 20 let se ukvarja s praktičnim izvajanjem več kot tisočih sistemov strojnega vida v industriji. Še posebej je motiviran pri prenosu najsodobnejših tehnologij iz raziskav v praktične izvajanje, kjer, na primer, globoko učenje (deep learning) v računalniškem vidu povzroča spremembo paradigme pri reševanju težav s strojnim vidom.

Zaposlen je v podjetju Kolektor Orodjarna d.o.o., kjer je odgovoren za poslovno enoto VISION. Jure Skvarč je aktivni član združenja European Machine Vision Association (EMVA) in član osrednje delovne skupine  pri VDMA (Nemško združenje strojne industrije), ki pripravlja nov mednarodni standard OPC UA Vision.

Gerhard Engelbrecht

Gerhard Engelbrecht je leta 2002 zaključil magistrski študijski program poslovne informatike na Tehnični univerzi na Dunaju. Po zaključenem študiju se je posvetil raziskovanju infrastruktur omrežja grid in vmesnikov cloud. Leta 2009 je doktoriral s področja tehnične informatike na dunajski univerzi.

Po doktorski disertaciji je opravljal delo raziskovalca na Centru za slikovne in simulacijske tehnologije v biomedicini (Center of Imagining and Simulation Technologies in Biomedicine, CISTIB) na Univerzi Pompeu Fabra v Barceloni, kjer je soustanovil Inštitut za biomedicinsko slikanje in simulacijo (INSIGNEO – Barcelona Institute for Biomedical Imagining and Simulation, INSIGNEO) in postal vodja oddelka za biomedicinski informacijski management.

Leta 2012 se je zaposlil v podjetju Siemens AG, v oddelku poslovnih tehnologij (Corporate Technology), na področju analize podatkov in umetne inteligence. Pri svojem raziskovanju za podjetje Siemens se osredotoča na analizo urbanističnih podatkov v sklopu projekta »Seestadt Aspern«, ki poteka v okviru pobude Smart City Wien.

PARTNERJI

SPONZORJI

VENUE PARTNER

URADNO VOZILO

VR PARTNER

SAVE THE DATE: Dan slovensko-nemškega gospodarstva 2019